امیدواری برای افزایش سقف وام ودیعه مسکن/ پوشش بیمهای پشت نوبتیها در صورت همراهی سازمان هدفمندی و تامین اجتماعی

رئیس مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی کشور ضمن تشریح مهمترین برنامهها و اقدامات این سازمان در سال گذشته و چشمانداز سال ۱۴۰۴، از آغاز تدوین بسته خدمتی توانمندسازی افراد ۱۹ تا ۴۵ ساله و اجرای پایلوت آن در سال جاری خبر داد.
آرزو ذکاییفر در گفتوگو با مجله خبری آبادی 118، ضمن تشریح اقدامات این معاونت در سال گذشته و برنامههای سال ۱۴۰۴، اظهار کرد: در سیاستهای این مرکز چند اصل از جمله «تقویت نظام مشارکتی»، «دیدگاه ارتقایی در حوزه رفاه اجتماعی»، «توانمندسازی» و «نظام دیدهبانی» در دستور کار قرار دارد که این اصول منجر به پایهگذاری اقدامات و فعالیتهایی طی سال گذشته و برنامهریزی برای سال جاری شده است.
وی ضمن اشاره به استعدادیابی و توسعه مهارتهای گروه هدف سازمان، گفت: ورود به مسائل توانمندسازی، نیازمند آموزش مهارتهاست و یکی از حلقههای مفقوده فرایند توانمندسازی، شناسایی افراد، شناسایی ظرفیتها، توانمندیها، استعدادها، رغبتها و مهارتآموزی افراد است. از همین رو، از سال گذشته مطالعاتی در این زمینه شروع و بسته خدمتی توانمندسازی و مهارتآموزی برای جامعه هدف تدوین شده است.
رئیس مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: این بسته خدمتی که در دو بخش ویژه افراد ۱۳ تا ۱۸ سال و ۱۹ تا ۴۵ سال طراحی شده، از سال ۱۴۰۳ در هشت استان شامل البرز، تهران، مازندران، کرمان، خوزستان ، مرکزی، اصفهان و فارس به صورت پایلوت آغاز به کار کرده که فاز اول آن در سال گذشته مربوط به گروه سنی ۱۳ تا ۱۸ سال است. در این بسته توانمندسازی فرایند ۴ مرحله ای شامل شناسایی و غربالگری، استعدادیابی و رغبتسنجی، آموزش مهارتهای پایه و آموزش مهارتهای فنی و حرفهای است.
ذکاییفر در توضیح بیشتر این طرح گفت: برای راهبری این فرایند، افرادی به عنوان مربیان زندگی شناسایی و مورد مصاحبه و تحت آموزش قرار گرفتهاند. در حال حاضر، این مربیان در مراکز مثبت زندگی فعالیت میکنند.
بنابر اظهارات وی، در سال گذشته حدود ۱۵۰۰ نفر از این بسته استفاده کردند و برای سال جاری نیز آموزش ۲۰ هزار نفر در گروه سنی ۱۳ تا ۱۸ سال با شعار «هر نوع جوان، یک مهارت» مورد هدف است. به عبارت دیگر در این بسته رویکرد مدیریت مورد تاکید است که هر نوجوان تحت پوشش سازمان، باید بر اساس پروفایل فردی خود از جمله ویژگیهای شخصیتی، استعداد و رغبت یک مهارت را بیاموزد و موفق به اخذ گواهینامه فنی و حرفهای شود. بسته خدمتی توانمندسازی ۱۹ تا ۴۵ سال نیز در سال ۱۴۰۴ به صورت آزمایشی اجراخواهد شد که بخش اعظمی از آن، مربوط به توانمندسازی اقتصادی از جمله اشتغال است تا افراد بتوانند براساس ویژگیهای فردی، استعداد، رغبت، مهارت و علاقمندی خود، شغل و حرفهای را راهاندازی یا در قالب گروه های همیار بانوان سرپرست خانوار یا گروههای خودیار فعالیت کنند.
رئیس مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی کشور در بخش دیگری از سخنان خود به مراکز پشتیبانی شغلی اشاره کرد و یادآور شد: در حال حاضر ۱۹ مرکز پشتیبانی شغلی در ۱۱ استان وجود دارد که وظیفه مهارتآموزی، شناسایی افراد و اتصال آنها به بازارهای شغلی بویژه افراد سخت اشتغال را برعهده دارند. یکی از برنامههای جدی سازمان بهزیستی در سال آینده تقویت واصلاح فرایندهای کاری مراکز پشتیبانی شغلی است.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات دفتر تامین و توسعه مسکن طی سال گذشته، گفت: باتوجه به اینکه سازمان بهزیستی وظیفه تسهیلگری در حوزه مسکن را بر عهده دارد، با استفاده از منابع داخلی و از طریق انعقاد تفاهمنامههایی با بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن، انجمن خیرین مسکن ساز و سایر بخشهای دارای مسئولیت در حوزه اجتماعی در این حوزه نیز اقداماتی را پیش میبرد.
ذکاییفر با بیان اینکه اقدامات سازمان بهزیستی در حوزه مسکن در سه قالب خودمالکی، احداث و ودیعه مسکن انجام میشود، گفت: علیرغم کمبود شدید منابع و محدودیت اعتباری در سال گذشته موفق به کمک به تامین مسکن ۱۳۸۱۵ نفر از مددجویان تحت پوشش شدیم.
وی سقف ودیعه مسکن در سال گذشته را ۷۰ میلیون تومان اعلام و ابراز امیدواری کرد که در صورت گشایشهای اعتباری، در سال جاری بتوان این سقف را افزایش داد. سقف کمک بلاعوض در حوزه مسکن در سال گذشته نیز ۲۰۰ میلیون تومان بود که امید است در سال جاری با انبساط و گشایش منابع اعتباری و همچنین وضعیت بازار مسکن و نیازمندی و محرومیت مددجویان سازمان که غالبا در دهکهای ۱ تا ۴ درآمدی هستند، بتوان این سقف را افزایش داد.
ذکاییفر در ادامه به تشریح اقدامات معاونت توانمندسازی برای رفاه اجتماعی در قالب دو اداره «رفاه اجتماعی» و «استعدادیابی و توانمندیها» پرداخت و افزود: در اداره رفاه اجتماعی، موضوعات مربوط به دانشجویان و دانشآموزان تحت پوشش، بیمه اجتماعی بانوان سرپرست خانوار، کمک هزینه درمان و بیمه پایه راهبری میشود. در حال حاضر حدود ۶۰۰ هزار نفر از مددجویان سازمان دارای بیمه فعال پایه سلامت هستند.
وی با اشاره به امور حوزه دانشجویان تصریح کرد: هماکنون حدود ۱۹ هزار دانشجو تحت پوشش بهزیستی هستند که کمکهزینه شهریه خود را از سازمان دریافت میکنند.
علاوه بر این، رئیس مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه دانشجویان تحت پوشش ظرفیت بزرگی در کمک به توسعه خدمات بهزیستی محسوب میشوند، یکی از برنامههای سال جاری بهزیستی را ایجاد باشگاه نخبگان و اتاقهای فکر دانشجویی متشکل از دانشجویان تحت پوشش سازمان مطرح کرد و گفت: راهاندازی چنین باشگاهی میتواند در گسترش بسیاری از فعالیتها و برنامهها کمککننده باشد.
ذکاییفر درباره حوزه دانشآموزی نیز خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۲۰۰ هزار دانشآموز، اعم از دانشآموزانِ بانوان سرپرست خانوار، دانشآموزان مقیم در مراکز شبه خانواده و دانشآموزان دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند که از کمکهزینه دانشآموزی نیز بهرهمند میشوند. سال گذشته در این حوزه با افزایش چشمگیر سرانه روبرو بودیم، بهگونهای که مبلغ سرانه از ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان به یک میلیون تومان در سال ۱۴۰۳ رسید. مضاف بر اینکه برای دانشآموزان مناطق صعب العبور روستاها و مناطق کم برخوردار و حاشیهنشین در ۸ استان، مبلغ دیگری هم پرداخت شد.
وی در ادامه در مورد بیمههای اجتماعی گفت: سازمان بهزیستی از سنوات گذشته در حوزه بیمه اجتماعی بانوان سرپرست خانوار در دو بخش بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر و بیمههای اجتماعی شهری فعالیت میکند. سال گذشته ۹۰۰۰ روستایی و عشایرِ تحت پوشش بهزیستی که پشت نوبت بودند شناسایی و تمامی آنها وارد چرخه بیمهپردازی شدند که ۱۰۰ درصد منابع توسط سازمان بهزیستی پرداخت میشود.
ذکاییفر یادآور شد: در حوزه شهری نیز در حال حاضر حدود ۴۰ هزار نفر از افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی از بیمه اجتماعی شهری (بیمه ۱۸ درصدی) بهرهمند هستند این درحالیست که سهم سازمان در پرداخت این حق بیمه ۸ درصد و ۱۰ درصد سهم هدفمندی یارانههاست. علی رغم اینکه سازمان سال ۱۴۰۳ در حوزه منابع اعتباری خود سهم پرداختی خود را افزایش داد، اما متاسفانه با توجه به اینکه سازمان هدفمندی یارانهها منابع لازم را تامین نکرد، ما نتوانستیم افراد پشتنوبت را وارد چرخه بیمهپردازی کنیم. امید است بتوانیم افراد پشت نوبتی را با همراهی و همکاری سازمان هدفمندی یارانهها و سازمان تامین اجتماعی وارد چرخه بیمهپردازی کنیم.
انتهای پیام