توسعه صنعت گردشگری ایران نیازمند تغییر سیاست ها
مجله خبری آبادی 118/مرکزی صنعت گردشگری یکی از پردرآمدترین صنایع برای اقتصاد هر کشور به شمار می رود و در بسیاری از کشورها به منبع درآمد ارزی تبدیل شده و همین اهمیت باعث شده است که یک روز در جهان با عنوان روز گردشگری نامگذاری شود و این روز به یک هفته ارتقا یابد.
سازمان جهانی گردشگری تعداد کل گردشگران دنیا در سال ۲۰۲۰ را بالغ بر یک میلیارد نفر پیش بینی کرد، اما شیوع کرونا تحقق این پیش بینی را به چالش کشید و عملا طی دو سال اخیر صنعت گردشگری در جهان درگیر رکود جدی شد، هر چند که این روزها با کاهش شیوع این بیماری، این صنعت مجددا جانی تازه به خود گرفته است و بر اساس آخرین نتایج اعلام شده از سوی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) گردشگری بینالمللی در ۵ ماه ابتدایی سال ۲۰۲۲ با رقمی حدود ۲۵۰ میلیون گردشگر، در حال بازگشت به دوران پیش از کروناست.
به گزارش مجله خبری آبادی 118، این صنعت در حال حاضر ۱۱ درصد از تولید ناخالص، ۱۰ درصد از اشتغال، ۵ درصد از صادرات و ۵ درصد از سرمایه گذاری جهانی را به خود اختصاص داده است و این اعداد و ارقام و رشد سریع صنعت گردشگری موجب شده که بسیاری از صاحب نظران، قرن بیست و یکم را قرن گردشگری بنامند.
توسعه گردشگری می تواند نقش مهمی در افزایش سرمایه گذاری و توسعه زیرساخت ها، ایجاد درآمد برای دولت و اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم در سراسر دنیا داشته باشد و حتی برخی از کشورها از جمله ترکیه، این صنعت را منبع تامین مالی خود می دانند. سوال اینجاست که آیا همه کشورها از جمله ایران به درک درستی از این صنعت پول ساز رسیده اند یا خیر؟
از پنجم تا یازدهم مهرماه در ایران هفته گردشگری است و امسال شعار رویش اندیشه های نو در گردشگری ایران برای این هفته انتخاب شده است، اما مفهموم اندیشه های نو در گردشگری چیست؟
دبیر انجمن صنفی و حرفه ای راهنمایان گردشگری استان مرکزی در گفت وگو با مجله خبری آبادی 118، اظهار کرد: ایران پتانسیل های بسیاری برای توسعه صنعت گردشگری خود دارد و این ظرفیت ها نه تنها برای گردشگران داخلی، بلکه برای گردشگران خارجی بسیار جذاب است، تنها کافی است که زیرساخت های این حوزه تقویت شود تا بتوان خروجی مناسبی را در اختیار داشت.
صنعت گردشگری ایران را باور کنیم
جمال قربانی با تاکید بر اینکه، نباید به خودمان القا کنیم که در صنعت گردشگری، در مقایسه با دیگر کشورها، حرفی برای گفتن نداریم، چراکه این القائات قطعا دست و پای ما را در صنعت گردشگری می بندد. باید به داشته های کشورها که کم هم نیستند، باور داشت، گفت: تحقق شعار امسال در حوزه گردشگری که همان رویش اندیشه های نو در این صنعت است، در واقع به مسئولان و سیاست گذاران عرصه گردشگری باز می گردد، باید از سیاست مصرف کننده بودن دور شد و صرفا بر توسعه صنعت گردشگری تمرکز داشت.
وی تصریح کرد: برخی از کشورها که رتبه های اقتصادی بالایی در جهان دارند، تمرکز و اولویت خود را بر توسعه صنعت گردشگری قرار داده اند و ایرانیان بسیاری نیز تحت تاثیر تبلیغات این کشورها، برای سفر به این مناطق اقدام می کنند و حجم قابل توجهی ارز را از کشور خارج می کنند، ایران نیز می تواند همین مدل را در قبال کشورهای اطراف خود پیاده کند.
رونق گردشگری، تغییر سیاست ها را می طلبد/ضرورت حذف نگاه امنیتی
قربانی با بیان اینکه ارتباطات سیاسی خوب با کشورها قطعا زمینه تحقق اندیشه های نو، رشد سیستم فعلی و تغییرات اساسی در صنعت گردشگری کشور را رقم می زند، افزود: صنعت گردشگری ابعاد مختلفی دارد و اختصاص یک روز و هفته جهانی به آن نشان می دهد که باید سیاست ها نسبت به این صنعت تغییر کند و قطعا با سیاست های درست می توان اقتصاد و اشتغال در کشور را رونق بخشید.
وی خواستار کاهش نگاه امنیتی به صنعت گردشگری شد و بیان کرد: متاسفانه امروز گردشگران خارجی، شرایط ایران را بسیار امنیتی عنوان می کنند. مسلما طبق عرف و قانون کشور باید نظارت ها بر این حوزه وجود داشته باشد، اما این نظارت ها نباید تبدیل به سختگیری و احساس ناامنی برای گردشگران خارجی شود.
لزوم القای حس ایران دوستی در گردشگری جهان
این راهنمای گردشگری کوهستان، طبیعت گردی و گردشگری فرهنگی در استان مرکزی اظهار کرد: حس ایران دوستی را باید با سیاست های درست ترویج کرد و این حس باید به دنیا القا شود. قطعا در این عرصه رسانه ها نقش مهمی دارند تا ضمن معرفی درست کشور، به توسعه ارتباطات و تحقق توافقات با کشورهای دیگر در حوزه گردشگری کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه ورود گردشگر خارجی به کشور قطعا ارزآوری به دنبال دارد و رونق اقتصادی و اشتغالزایی را رقم می زند، گفت: ایران در حوزه گردشگری خمیرمایه اصلی را دارد، فقط باید بسترها ساخته و تقویت شود، سیاست ها در قبال گردشگری باید تغییر کند و مسلما با تغییر نگاه ها و اندیشه های نو می توان، مشاغل فعال در این حوزه از جمله هتلداری، آژانس های مسافرتی، لیدرها و … را رشد داد.
بسترهای توسعه گردشگری فراهم نیست
قربانی تصریح کرد: ایران به واسطه ظرفیت های بکر خود باید دید جهانی فارغ از شعارزدگی به گردشگری داشته باشد تا زمینه ورود گردشگران تسهیل شود، امروز استان هایی مانند یزد، اصفهان، شیراز، تهران برای گردشگران برند و بُلد شده اند و باقی استان ها با وجود پتانسیل های بسیار، از این بازار بی نصیب مانده اند. طبیعت گردی در این کشور کم فروغ است در حالی که ایران جزو معدود کشورهایی است که در آن واحد می توان طبیعت ها و اقلیم های متنوعی را در آن تجربه کرد و همین عدم معرفی ظرفیت ها، بی توجهی ها و نداشتن سیاست های درست باعث شده است که گردشگران کمی به کشور وارد شوند، بستر لازم فراهم نباشد و عملا این صنعت رشد چشمگیری در کشور نداشته باشد.
به گزارش مجله خبری آبادی 118، رونق گردشگری در یک کشور نشان دهنده ثبات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن است. سیاست های ملی و جهانی یک کشور بر جذب گردشگر تاثیر مستقیم دارد بنابراین با تکیه بر سیاست های درست می توان اقتصاد را به واسطه گردشگری تکان داد.
توسعه گردشگری در رشد اقتصادی و اشتغال زایی در سطح کلان و خرد تاثیر دارد. از هر ۱۰ شغل در جهان، یک شغل مربوط به گردشگری است، توسعه گردشگری در ارزآوری و تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی کشورها تأثیر بسزایی دارد و بستر مناسبی برای تحقق اهداف اقتصاد را فراهم می کند.
در سال های اخیر، بسیار بر مسئله مهاجرت معکوس به روستاها صحبت شده و موفقیت چندانی حاصل نشده در حالی که صنعت گردشگری می تواند دروازه ای برای رونق مجدد روستاها در کشور باشد، گردشگران خارجی علاقه بسیاری به بازدید از بافت کهن و قدیمی و تاریخ و آداب و سنن کهن ایران به عنوان وارث یک تمدن چند هزار ساله دارند و مسلما روستاها می توانند مقاصد خوبی برای آنها به شمار بروند، کافیست زیرساخت و بستر لازم فراهم شود و نگاه ها به این عرصه تغییر کند که در نتیجه، ضمن توسعه اقتصاد روستا، اقتصاد گردشگری کشور نیز متحول می شود.
انتهای پیام