جزئیاتی از محدودیتهای سفر در ماه رمضان، آمار تصادفات و گرانفروشی
ستاد خدمات سفر درباره شرایط مسافرتهای نوروزی در ماه رمضان، پلمب تعدادی مراکز گردشگری، تصادفهای جادهای، افزایش قیمت بلیت هواپیما و شهرهایی که ظرفیت اقامتیشان تکمیل شده است، جزئیات و اطلاعاتی را شرح داد.
به گزارش مجله خبری آبادی 118، تعدادی از اعضای ستاد هماهنگی خدمات سفر، شامل نمایندگان وزارت کشور، راه و شهرسازی، سازمان هلالاحمر، تعزیرات و ستاد اقامه نماز در نشست خبری که امروز ۲۴ اسفند ماه به ریاست مسؤولان گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد، اعلام کردند که فعالیت این ستاد از ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۱ آغاز میشود و تا پایان ماه رمضان فعال خواهد بود.
این ستاد ضمن تشریح برخی تدابیر صورت گرفته برای نوروز ۱۴۰۲، بر انجام سفر در تعطیلات نوروز با رعایت شئونات و عرف جامعه در ماه رمضان تاکید کرد. هرچند به وضوح درباره چگونگی فعالیت مراکز خدماتی در ماه رمضان اطلاعاتی ارائه نشد. با این حال، معاون وزارت کشور گفت که در اینباره تدابیری در ۳۱ استان اتخاذ شده و معاون گردشگری نیز اظهار کرد که در همکاری بخش خصوصی گردشگری، خدماتدهی به مسافران تا حدی که خلاف شرع نباشد و روزهخواری در منظر عموم اتفاق نیفتد و شئونات دین رعایت شود، صورت خواهد گرفت.
چه تدبیری برای سفر نوروزی در ماه رمضان اندیشیده شده؟
مهدی جمالینژاد ـ معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور و رییس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ـ در پاسخ به پرسش مجله خبری آبادی 118 درباره تقارن تعطیلات نوروز وماه رمضان و تعطیلی معمول برخی مراکز تفریحی و خدماتی از جمله رستورانها در این مناسبت و با پیشبینی مشکلات احتمالی برای مسافران، دستور کار و تدبیر استانداران و شورای تامین استانها در اینباره چیست؟ گفت: موضوع شورای تامین بیشتر مسایل امنیتی است، اما به ضرورت و در صورت نیاز در تعطیلات نوروز برای بررسی و رسیدگی موضوعات مختلف تشکیل میشود.
او پس از طرح دغدغههای برخی خبرنگاران درباره پملب تعدادی از مراکز اقامتی در آستانه تعطیلات نوروز و به دلیل رعایت نکردن حجاب و عفاف از سوی مسافرانشان و اثر سوء این اقدام بر چهره گردشگری ایران و همچنین بیکار شدن بیش از یکصد نفر در شب عید، اظهار کرد: در جلسه استانداران دغدغههای مربوطه مطرح شد، فضا را به گونهای تدبیر میکنیم که نشاط و شادابی را ایجاد کنیم.
جمالینژاد اضافه کرد: درباره عفاف و حجاب بیشترین تاکید ما بر فرهنگسازی و ایجابی بوده که استفاده از ظرفیت عظیم ماه رمضان نیز مورد تاکید است.
معاون وزارت کشور در ادامه این نشست درباره آموزش آمار تصادفهای جادهای سخن گفت و افزود: در این مدت تصادفهای جادهای درونشهری و برونشهری بیش از ۱۰ درصد افزایش داشته درحالیکه قرار بود هر سال ۱۰ درصد با کاهش تصادفهای جادهای مواجه شویم.
گرانفروشی و درج نشدن قیمت در صدر تخلفات
سلیمان رزاقی ـ مدیرکل امور اقتصادی سازمان تعزیرات حکومتی ـ از اجرای طرح نوروز و ماه رمضان از هشت اسفندماه ۱۴۰۱ تا پایان ماه رمضان ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: در این مدت که گشتهای تعزیراتی تشکیل شد ۲۶ هزار بازرسی صورت گرفته که با ۸ هزار و ۱۰۷ واحد صنفی متخلف به دلیل درج نشدن قیمت، گرانفروشی، ارائه نکردن فاکتور خرید و کمفروشی برخورد شده که صنف پوشاک، خواروبار، سوپرمارکت، میوهفروشی، مرغ و ماهی و نانواییها بیشترین تخلفها را داشتند.
به گفته او، تعزیرات حکومتی با سامانه ۱۳۵، آماده دریافت گزارش تخلفها در موضوع قیمتها است.
توضیحاتی درباره پلمب مراکز اقامتی و خدماتدهی به مسافران در ماه رمضان
علیاصغر شالبافیان ـ معاون گردشگری و رییس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر ـ از برگزاری ۸۰۰ بازارچه صنایعدستی و افزایش ظرفیت تختهای اقامتی از ۱۶ هزار تخت به ۵۳۰ هزار تخت خبر داد.
او همچنین گفت: امسال به دلیل تقارن مناسبت نوروز و ماه رمضان با الگوی متفاوتی از سفرها مواجه خواهیم بود. از دو ماه گذشته نیز سفرهای داخلی آغاز شده، بهویژه در مناطق جنوبی کشور که ذخیره اماکن اقامتی به درصد قابل قبولی رسیده است. سفرها از هفته گذشته به حجم قابل توجهی رسیده است و تا هفته اول نوروز با افزایش قابل توجهی مواجه خواهیم بود. پیشبینی میشود روزهای پایانی ماه رمضان حجم سفرها به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
معاون گردشگری درباره شرایط فعالیت مراکز گردشگری در ماه رمضان و خدماتدهی به مسافران که بارها از سوی خبرنگاران پرسیده شد، تاکید کرد: تدابیر لازم مشروط به عدم تظاهر و رعایت حرمت ماه رمضان، از سوی مراکز گردشگری اندیشیده شده و ابلاغ شده است. ما قائل به تعارض نیستیم، بلکه معتقدیم این تقارن میتواند مکمل باشد. آشنایی با فرهنگ نوروز و ماه رمضان و زیست شبانه، تمدید ساعت خدمترسانی به مردم در این دستورالعمل گنجانده شده و برنامههایی پس از افطار و برای افراد روزهدار اجرا میشود. درباره برخورد قاطع با متخلفان، راه آن این است گروههای نظارتی محسوس نامحسوس و مردمی تقویت شود.
او سپس آماری از نتیجه گشت مراکز گردشگری ارائه کرد که در نتیجه بازرسیها از ۱۶ تا ۲۱ اسفندماه به بیش از ۲۰۰ مرکز تذکر داده شده و ۱۷ مرکز تعلیق و تعطیل شده است.
شالبافیان درباره پلمب تعدادی از مراکز اقامتی در آستانه سفرهای نوروزی نیز، اظهار کرد: موضع وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و پیگیریها در راستای ارزش نهادن به هنجارهای اجتماعی و فرهنگی است که امری بدیهی و لازمالاجرا به شمار میآید. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این حوزه پیشگام بوده و قاطبه فعالان حوزه گردشگری نیز همین نگاه را دارند. برای صیانت از سلامت اجتماعی یکسری قوانین در کشور وجود دارد که لازمالاجرا است و در قالبهای مختلف و توسط فعالان گردشگری اطلاعرسانی و ابلاغ میشود.
او اضافه کرد: اداره کل نظارت و ارزیابی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در همکاری با بخش خصوصی این موارد را پایش، برخورد میکند و تذکر میدهد، اما موارد استثنا نباید موجب شود وجهه گردشگری تحتتاثیر قرار گیرد.
شالبافیان درباره همکاری سایر نهادها با گردشگری بیان کرد: در بسیاری از نقاط کشور در حوزه گردشگری مشکلی وجود ندارد. اتفاقاتی که در موارد غیرمجاز رخ میدهد، جز مواردی که مجاز بودند و پلمب شدند، دستگاههای مسؤول و پلیس اماکن برخورد لازم را خواهند داشت.
معاون گردشگری همچنین گفت: درباره اتفاقات اخیر (پلمب تعدادی از مراکز اقامتی) در استانها پیگیر هستند تا حقوق مسافر، فعالان گردشگری و اشتغال در این حوزه پیگیری شود. رعایت حقوق فعالان گردشگری برای ما نیز حائز اهمیت است.
معاون وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره انتظاری که از مراکز گردشگری در برخورد با مسافران مطرح شده است، اظهار کرد: صاحب مراکز اقامتی مثل بقیه صنوف، اولین تکلیفش نسبت به همکاران خودش است. باید توجه کرد اتفاقاتی که رخ داده به مهمانان برمیگشت. باید در بین همه تصمیمگیران تفکیک این موضوع مورد توجه قرار گیرد. اگر موردی یا قصوری وجود داشته باشد، تذکر داده و رفع میشود. درباره اتفاقات اخیر، وزارت گروهی را مأمور کرده و درحال پیگیری برای حل و فصل و جلوگیری از اتفاقات مشابه است، البته تاکید بر دو نکتۀ “تضمن سلامت اجتماعی” و حفظ وجهه گردشگری” است.
شالبافیان سپس درباره اسکان نوروزی در مدارس، اظهار کرد: همانطور که سال گذشته اعلام شد اولویت اسکان در مراکز گردشکری رسمی است. وقتی از مراکز اقامتی رسمی اسم برده میشود طیف وسیعی از ۲۶ نوع مرکز اقامتی را شامل میشود و اولویت و نظارت ما معطوف بر این مراکز است. در برخی از استانها و شهرها ظرفیت مازادی را نیاز داریم که به تشخیص ستاد خدمات سفر استان به مدار خدماترسانی اضافه میشود که شامل مدارس، حسینهها و تکایا و باشگاهها است.
به گفته معاون گردشگری، سامانه ۰۹۶۲۹ برای ارائه اطلاعات و دریافت شکایتهای مسافران نوروزی فعال است.
بلیت هواپیما سال ۱۴۰۲ گران میشود
شهریار افندیزاده ـ معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی ـ با اشاره به آمار استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی در نوروز گذشته، یادآور شد: حدود شش میلیون نفر در نوروز ۱۴۰۱ با ناوگان عمومی جادهای جابهجا شدند و حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از ناوگان ریلی استفاده کردند که تلاش شد این ظرفیت امسال به یک میلیون و ۵۰۰ نفر برسد. در حملونقل هوایی نیز دو میلیون و ۳۰۰ نفر در مسیر داخلی و خارجی سفر داشتند که امسال تلاش میشود این ظرفیت حفظ شود. در حمل و نقل دریایی نیز ظرفیت بین ۱۰ تا ۱۵ درصد اضافه خواهد شد.
به گفته او، در تعطیلات نوروز گذشته به طور متوسط در جادهها دو میلیون و ۳۰۰ تردد روزانه با وسایل شخصی ثبت شده است.
او با تاکید بر ضرورت توجه به ایمنی در سفر، از شناسایی حدود ۸ هزار کیلومتر راههای پرتردد و ۸۸۷ نقطه پرحادثه خبر داد و گفت: از ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ تا ۱۵ فروردینماه ۱۴۰۲ سرعت تردد در آزادراهها و بزرگراهها تا ۱۰ کیلومتر بر ساعت کاهش خواهد یافت.
معاون وزارت راه و شهرسازی همچنین درباره افزایش قیمت بلیت هواپیما که بارها از سوی خبرنگاران پرسیده شد، این توضیح را داد که قیمتها باید براساس مصوبات باشد. از آذر ۱۴۰۰ قیمت بلیت هواپیما افزایش نیافته است و این افزایش از سوی سایتهای مجهول بوده و قرار شده از طریق قوه قضاییه پیگیری شود.
او از مردم درخواست کرد بلیت هواپیما را از مراکز معتبر تهیه کنند و درباره کنترل قیمت بلیتها هواپیمایی، اظهار کرد: شرکتهای هواپیمایی درخواست افزایش قیمت دادهاند، اما دولت تصمیم گرفت افزایش قیمت تا پایان امسال اتفاق نیفتد، سقف قیمت امسال نباید افزایش یابد، اما برای کنترل قیمت بلیتهایی با سقف بیشتر، ستادی با حضور رییس سازمان تعزیرات و نماینده دادستانی تشکیل شده و بررسی تحلیلی انجام شده که نتیجه آن شناسایی سایتهای نامعتبر بوده است. علاوه بر این در برخی سایتها، بلیت با هتل فروخته میشد که قیمتها را افزایش داده بود و قرار شد در این سایتها نیز بلیت و هتل مجزا فروخته شود و هفت مسیر از چارتر خارج شود. ستادی به این منظور در فرودگاه ها مستقر است و هرگونه خلافی را به صورت شاکی به سازمان هواپیمایی و تعزیرات اعلام کنند.
افندیزاده سپس گفت: اگرچه قیمتها در نوروز افزایش نمییابد، اما پس از عید، افزایش قیمت بلیت هواپیما برای سال ۱۴۰۲ در شورای ترابری بررسی میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره یادآوری برخی خبرنگاران درباره اینکه اگرچه تاکید بر این است که قیمتها از آذرماه ۱۴۰۰ ثابت مانده، اما بررسی میدانی بیانگر افزایش تا ۲۰۰ درصد و تغییر قیمتها در مقاطع مختلف بوده است که بار دیگر این پاسخ را تکرار کرد که سقف قیمت از آذرماه ۱۴۰۰ تغییر نکرده، اما این نکته را اضافه کرد که در بهمنماه ۱۴۰۰ حدود ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده به قیمتها اضافه شده است.
او درباره نامه اداره کل راه و ترابری استان تهران درباره ممنوعیت واگذاری اتوبوس به تورهای گردشگری در نوروز به منظور اختصاص این دستگاهها به راهیان نور، اظهار کرد: در اینباره هیچ منعی ابلاغ نشده است و این نامه از سوی سازمان راهداری نبوده و موضوع آن را پیگیری میکنم. اتفاقا در اینباره برخلاف اربعین اصرار داشتیم اتوبوسها دربستی در اختیار مسافران باشد.
شماره تلفنهای ضروری برای سفرهای نوروزی
افندیزاده سپس شماره تماسهایی را برای ارتباط مردمی در تعطیلات نوروز به این شرح اعلام کرد: اطلاعات راهها با سامانه ۱۴۱، قطار و راه آهن با سامانه ۵۱۴۹ هواشناسی ۱۳۴، اطلاعات پرواز ۱۹۹ و فرودگاه امام ۵۱۰۰۱۱۸ و استانهای دارای بنادر با ۱۵۵۰ است که شبانهروز پاسخگو هستند.
حجتالاسلام والمسلمین حیرانی، مدیرکل ستاد اقامه نماز در اظهاراتی گفت: کار این ستاد از بهمنماه چند برنامه مهم را در دستور کار قرار داد و سعی شده موانع برای اقامه نماز برداشته شود و ستاد در تعطیلات پیگیر گزارشهای مردم خواهد بود.
او اضافه کرد: با توجه به تقارن ماه رمضان با نوروز، امکان اقامه نماز جماعت و افطاری ساده در بعضی مراکز بینراهی پیشبینی شده است و در استانهای که کثرت مسافر دارد، ابلاغ شده تمام مراکز و مساجد در اختیار فرایض دینی قرار گیرد.
مدیرکل ستاد اقامه نماز نیز درباره سفر در ماه رمضان نیز بیان کرد: اگرچه این موضوع در حوزه کار این ستاد نیست، ولی در کل سفر منافاتی با ماه مبارک رمضان ندارد، کسی که سفر میرود مسأله شرعی ندارد، اما خدشه وارد شدن به شئونات ماه مبارک رمضان را کسی نمیپذیرد، هم شرع با این موضوع مسأله دارد و هم قوانین کشور.
مهران جمال ـ مدیر روابطعمومی سازمان جوانان جمعیت هلال احمر ـ گفت: ۵۰ هزار جوان آموزش دیده در ۲۵۰ پست ثابت در تعطیلات نوروز ارایه خدمات میدهند و سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر در نوروز با شعار “بهبود تلفات جادهای” در کنار مردم است. در اماکن گردشگری نیز ۱۵۰ تیم دوچرخهسوار امداد و نجات ارایه کمکهای اولیه دارند.
انتهای پیام