مدیریت احساسات فرزندان در شب چهارشنبه سوری
مجله خبری آبادی 118/بوشهر چهارشنبه سوری در فرهنگ پارسی و کشورهای فارسی زبان به عنوان پیشدرآمد عید باستانی نوروز شناخته میشود که همواره در طول تاریخ قبل از فرارسیدن سال نو برپا میشده و هنوز هم در بین اقوام و شهروندان ایرانی از اهمیت فوق العادهای برخوردار است. از آداب و رسوم این شب میتوان به آبپاشی و آببازی، قاشقزنی، کوزهشکنی، شال اندازی، شاهنامه خوانی و … نام برد که اکنون شاید ما حتی نام آنها را نشنیده باشیم.
یک روانشناس در گفتوگو با مجله خبری آبادی 118 اظهار کرد: به طور کلی فرهنگه عامه را باید در زندگی مردم و از لابهلای اندیشهها و باورهای آنها کاوش کرد. از آنجا که چهارشنبه سوری از کهن آیینهای ایرانیان به شمار میآید و در استانها و اقوام مختلف به اشکال متفاوت برگزار میشود، اما متاسفانه در این چند سال اخیر این مراسم سنتی بیشتر به جنگ و نزاع و اغتشاش خیابانی شبیه است تا سور و شادی!
عبدالصالح خزائی یادآور شد: در گذشته بشر برای آتش اهمیت خاصی قائل بود و پیشرفت زندگی امروز را مدیون این عنصر مفید میدانند. افروختن آتش در نظر ایرانیان مظهر روشنی، پاکی، طراوت، سازندگی و سلامتی و تندرستی است. اما متاسفانه این آیین باستانی (افروختن آتش) دستخوش تغییر شده و هر ساله در روزهای پایانی سال باعث بروز اتفاقات ناگوار همراه با رعب و وحشت و همچنین خسارت جانی و مالی میشود و موجبات نگرانی خانوادهها را فراهم میسازد.
وی افزود: گزارشهای زیادی از نقص عضو افراد مانند (سوختگی، از دست دادن چشم و پاره شدن پرده گوش …) به خصوص در کودکان و نوجوانان و فقط در اثر یک لحظه غفلت در رسانهها و فضای مجازی مخابره میشود.
این دکترای تخصصی روانشناسی تصریح کرد: خانوادهها در پیشگیری از حوادث ناگوار شب چهارشنبه سوری نقش مهمی را ایفا میکنند. والدین میتوانند در کنترل هیجانات فرزندان تاثیرگذار باشند. چهارشنبه سوری سطحی از هیجان را بیشتر در نوجوانان که بیشترین آسیب را میبینند ایجاد میکند به همین دلیل والدین معمولاٌ به سختی میتوانند فرزندشان را به کلی از این تجربه هیجانی باز دارند، اما میتوان با برنامه ریزی و پیشدستی هیجانات آنها را تعدیل و رفتارشان را مدیریت کرد.
خزایی افزود: احساسات برای تمام سنین است و در سن جوانی و نوجوانی به دلیل همزمان شدن با سن بلوغ به اوج میرسد به همین دلیل فرد هر زمان وارد یک دوره جدید از زندگی میشود احساس میکند توانمندیهایش باید فرق کند و آدم دیگری شود و احساساتش چندین برابر میشود. نوجوان یا جوان در بعضی موقعیتها بدون اینکه علاقمند به انجام اموری باشد فقط، چون میخواهد نزد دوستان ضایع نشود به هر عملی که به نوعی تقلید کار آنان باشد، دست میزند.
وی عنوان کرد: در میان نوجوانان، گروهی هستند که تمایل به کارهای ماجراجویانه در آنها زیاد است توجهی به مثبت یا منفی بودن احساسات ندارند و گاهی ترساندن دیگران و ایجاد رعب و وحشت برای آنها لذتبخش است و همچنین کسانی هستند که تمایلات ضد اجتماعی بیشتری دارند و بیشتر از دیگران تمایل به نقض چارچوبهای اجتماعی داشته و احتمالاً از آزار و ترس دیگران لذت میبرند.
این روانشناس اظهار کرد: ایام پایانی سال از این امر مستثنی نبوده و با شروع نیمه دوم اسفند تمایلات ضد اجتماعی این گروه سنی بیشتر مشاهده میگردد. پس لازم است که در این برهه زمانی مدیریت هوش هیجانی و احساسات فرزندان و ارتباط آنها با دیگران را مدنظر قرار دهیم.
خزایی گفت: بسیاری از والدین از فرط نگرانی و ترس، مدام در تلاش هستند با توسل به زور، اجبار یا ترساندن فرزندانشان، آنها را از انجام آتشبازی ویژه چهارشنبه سوری منصرف کنند در حالی که بسیاری اوقات این شیوه چندان راهگشا نیست. با مدنظر قرار دادن موارد ذیل و ایجاد یک رابطه مناسب با فرزندان میتوان احساسات آنها را مدیریت و به این ترتیب خطرات احتمالی را کاهش داد:
- والدین باید خطرات بالقوه این ایام را به خوبی برای فرزندشان توضیح داده و قوانین و شیوههای صحیح تربیتی را لحاظ نمایند. تلاش شود فرزندان بیشتر رصد شوند و تردد مخفیانه و ارتباط با همسالان ناشناس را زیر نظر بگیرند.
- والدین با بهرهگیری از راهکار پاداش و تشویق بر رفتار فرزندان نظارت نمایند تا خطری تهدیدشان نکند.
- والدین ابتکار عمل به خرج دهند و در شادیهای فرزندان خود مشارکت کنند و هیجانات فرزندان را با برپایی آتش کوچک کنترل شده تعدیل کند. این نوع همراهی والدین با فرزندان در هر تصمیمی میتواند بروز خطاهای احتمالی را کاهش دهد.
- والدین برای این شب تمهیدات لازم را بیاندیشند و سعی شود دورهمی خانوادگی مفرح انجام شود.
- خانوادهها باید با فرزندشان همفکری کرده و به ارائه راه حلهای مختلف بپردازند و به این ترتیب بتواند برخی اقدامات جایگزین مناسب را برای گذارندن شرایط هیجانی اعمال کنند.
- -به والدین توصیه میشود که به صورت مستقیم روی رفتار فرزندان نوجوانشان نظارت داشته باشند، اما در مورد چهارشنبه سوری این نظارت باید شکل مستقیم داشته باشد.
- به فرزندان یاد دهید که رفتارهایی که برای دیگران مزاحمت و یا خطر ایجاد میکند، شادی محسوب نمیشود و یا همنوا شدن با کسانی که شادی را با خشونت میآمیزند، خارج از اصول شادیکردن است.
انتهای پیام