ملایر به ایستگاه پایانی جشنوارههای گردشگری رسید
مجله خبری آبادی 118/همدان روستای علیآباد دمق از توابع بخش جوکار شهرستان ملایر با جمعیتی حدود ۵۰۰۰ نفر، ایستگاه پایانی جشنوارههای گردشگری ملایر بود و با برگزاری دومین جشنواره گردو و بادام، قطار جشنوارههای پاییزی ملایر را به مقصد رساند.
علیآباد حدود ۷۰۰ هکتار اراضی باغی دارد که اغلب آنها زیرکشت بادام و گردو است و به همین علت قطب تولید بادام و گردو شهرستان محسوب میشود. از این باغها سالانه بیش از ۱۱۰۰ تن گردو و بادام برداشت میشود که برخی بازار داخلی دارند و برخی با واسطه به کشور عراق صادر میکنند.
امسال علیآباد برای دومین سال متوالی با گردو و بادام، آش ماسوا، آش رشته سماق و گرده مغزی به استقبال میهمانانی از شهرستان و استان رفت.
مسابقه گردوی برتر سال آینده همپای مسابقه خوشه برتر انگور خواهد بود
بخشدار جوکار در حاشیه این جشنواره و در جمع خبرنگاران با اشاره به برگزاری نخستین جشنواره گردو و بادام علیآباد در مهرماه سال گذشته، گفت: علیآباد یکی از پرجمعیتترین روستاهای این شهرستان و بخش جوکار است که جشنواره گردو و بادام رونق بسیار خوبی در این روستا پیدا کرده است.
محمد فارسی یکی از اهداف برگزاری این جشنواره را معرفی برند گردو و بادام، رونق اقتصادی، برپایی غرفههای فروش محصولات و ایجاد نشاط و شادابی در روستا عنوان و بیان کرد: مردم از سراسر این شهرستان، استان و خارج از استان در این جشنواره حضور پیدا کردند و از محصولات تولیدی علیآباد با قیمت مناسب خریداری کردند.
وی با بیان اینکه حضور هنرمندان ملی و استانی رونق خوبی به این جشنواره داد، گفت: در دومین جشنواره گردو و بادام علیآباد آیین شگرگزاری برداشت گردو و بادام و مسابقه گردوی برتر برای نخستین سال برگزار شد که با استقبال خوب باغداران مواجه شد.
به گفته فارسی، ۴۵ باغدار در سطح شهرستان و روستای علیآباد در مسابقه گردوی برتر شرکت کردند و جهادکشاورری و مرکز تحقیقات کشاورزی هفت آیتم را برای تعیین گردوی برتر درنظر گرفتند که در نهایت ۱۰ گردوکار برتر انتخاب شدند.
بخشدار جوکار بیان کرد: بدون شک مسابقه گردوی برتر سال آینده همپای مسابقه خوشه برتر انگور خواهد بود.
بخش جوکار قطب تولید فروسیلیس و آندولوزیت کشور است
وی با اشاره به اینکه بخش جوکار ۴۰ هزار نفر جمعیت دارد و به واسطه وجود دو شهر ازندریان و جوکار و ۲۵ اداره، یکی از شاخصترین بخشهای استان همدان است، افزود: بخش جوکار ۴۳۹ شهید والامقام را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
فارسی با بیان اینکه روستای علیآباد با ۶۷ شهید، حسینآباد با ۵۷ شهید و دهنو با ۳۳ شهید، به اندازه یک بخش شهید تقدیم انقلاب کردهاند، افزود: وجود تعداد بالای شهدا و ایثارگران، وظیفه ما را در خدمترسانی به مردم سنگینتر کرده است.
فارسی بخش جوکار را قطب فروسیلیس و آندولوزیت کشور خواند و تصریح کرد: محصولات فروسیلیس و آندلوزیت تولیدی علاوه بر تأمین نیاز داخلی، صادر میشود.
بخشدار جوکار یادآور شد: بخش جوکار رتبه اول تولید گندم با ۶۰ درصد تولید، رتبه اول تولید بادام و گردو با ۶۰ درصد تولید، رتبه اول شیر و دام سنگین با ۶۵ درصد تولید شیر این شهرستان را به خود اختصاص داده است.
ملایر دومین شهرستان استان از نظر تولید گردو پس از تویسرکان است
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر نیز با اشاره به ۲۳ هزار هکتار باغهای شهرستان گفت: ۱۲ هزار هکتار از این باغها زیرکشت انگور است و انگور نخستین محصول باغبانی ملایر محسوب میشود.
یوسف کاکاوند با بیان اینکه ۴۴۵۰ هکتار از این باغها نیز زیرکشت گردو است، افزود: از این باغها سالانه به طور متوسط ۳۴۵۰ تن گردو برداشت میشود.
کاکاوند به ۴۰۰۰ هکتار باغات بادام دیم و آبی شهرستان اشاره و بیان کرد: از این اراضی نیز سالانه ۵۰۰۰ تن بادام برداشت میشود.
وی تأکید کرد: شهرستان ملایر از نظر تولید گردو پس از تویسرکان، دومین شهرستان استان محسوب میشود و گردو جزو محصولات خشکبار شهرستان بوده و از کیفیت بالایی برخوردار است.
کاکاوند با اشاره به برگزاری دومین جشنواره گردو و بادام در روستای علیآباد دمق تصریح کرد: این روستا بیش از ۷۰۰ هکتار اراضی باغی دارد که اغلب آنها زیرکشت بادام و گردو است و علیآباد دمق قطب تولید بادام و گردو شهرستان محسوب میشود.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر در ادامه اظهار کرد: تعاونی باغداران شهرستان ملایر یکی از تعاونیهای مطرح کشور است و پیشنهاد میکنم باغداران علیآباد به جای ایجاد یک تعاونی جدید در کنار این تعاونی قدرتمند، عضو همین تعاونی باغداران شهرستان شوند تا علاوه بر جلوگیری از موازیکاری و ایجاد یک تعاونی جدید، تعاونی باغداران شهرستان تقویت و از تجربه و سوابق آن تعاونی برای حل مشکلات باغداران علیآباد استفاده شود.
کاکاوند همچنین از برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه سرشاخه کاری گردو و تهیه ارقام جدید گردو از نهالستان و زنجیره گردو تویسرکان در علیآباد دمق خبر داد و ابرازامیدواری کرد با توسعه کشت بهترین ارقام گردو، کیفیت و میزان برداشت را در شهرستان و این روستا ارتقاء دهیم.
به دنبال ثبت علیآباد به عنوان روستای بومگردی و ثبت ملی جشنواره هستیم
دهیار روستای علیآباد دمق نیز در حاشیه این جشنواره مطرح کرد: روستای علیآباد دمق میزبان دومین جشنواره بادام و گردو با هدف اشتغال جوانان، توجه به بومگردی روستا و کمک به کشاورزان است.
باقر هاشمی با اشاره به استقبال خوب مردم از این جشنواره گفت: خوشبختانه جشنواره امسال مورد استقبال اهالی روستا، مردم ملایر، جوکار، ازندریان، اراک، همدان و تویسرکان قرار گرفته است.
هاشمی از برپایی حدود ۱۶ غرفه در حاشیه این جشنواره خبر داد و افزود: برخی از غرفهها به ویژه برای اهالی روستا، رایگان در اختیار غرفهداران قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه در این غرفهها انواع محصولات کشاورزی علیآباد از جمله گردو، بادام، شیره انگور و باسلوق عرضه میشود، گفت: امسال به علت شرایط جوی و آب و هوایی، جشنواره را به سالن ورزشی هنرستان خیرساز برادران محسنی منتقل کردیم.
هاشمی خشکسالی چند سال اخیر را یکی از چالشهای جدی باغداران و کشاورزان این منطقه خواند و بیان کرد: استفاده از سموم، کود و توجه ویژه به آموزشهای مهندسان جهادکشاورزی میتواند برخی مشکلات باغداران و کشاورزان را حل کند.
دهیار روستای علیآباد دمق به ثبت فن تهیه آش سنتی ماسوای روستای علیآباد دمق در فهرست میراث ناملموس کشور به عنوان پانزدهمین میراث ناملموس ملی شهرستان اشاره و خاطرنشان کرد: به دنبال ثبت آش “چغندر به دوغ” و “گرده مغزی” علیآباد به عنوان یک نان سنتی نیز هستیم.
وی ادامه داد: همچنین به دنبال ثبت روستا به عنوان روستای بومگردی و ثبت ملی جشنواره گردو و بادام علیآباد هستیم.
وی ضمن اشاره به جمعیت ۵۰۰۰ نفری این روستا گفت: انتظار داریم با شهر شدن علیآباد بتوانیم اعتبارات خوبی جذب کنیم تا اهالی روستا از امکانات و مزایای شهر شدن روستا بهرهمند شوند.
تولید سالانه ۱۱۰۰ تن گردو و بادام در علیآباد دمق
رئیس شورای روستا علیآباد نیز با بیان اینکه امسال سعی کردیم سطح جشنواره نسبت به سال قبل خیلی بالاتر باشد، گفت: در حاشیه این جشنواره ۱۶ غرفه مواد غذایی، خشکبار و صنایع دستی برپا شده است.
هادی ملکی ضمن ابرازخرسندی از استقبال بسیار خوب مردم از جشنواره گردو و بادام علیآباد ابرازامیدواری کرد سالهای آینده نیز با قدرت این جشنواره در علیآباد برگزار شود.
به گفته ملکی، این روستا دارای ۴۲۰ هکتار باغ گردو و ۳۱۲ هکتار باغ بادام است که با توجه به مقاوم بودن درختان بادام به کمآبی، در آینده بیشتر باغهای علیآباد به باغ بادام تبدیل میشوند.
وی ادامه داد: از این میزان باغ، سالانه ۱۱۰۰ تن گردو و بادام برداشت میشود و بازار فروش این محصولات، بیشتر غرب کشور است همچنین به کشور عراق نیز با واسطه صادرات انجام میشود.
ملکی با بیان اینکه امسال به علت سرمازدگی و کمآبی با کاهش محصول مواجه بودیم، خواستار اقدامات بیشتر جهادکشاورزی در زمینه برگزاری کلاسهای آموزشی برای باغداران علیآباد و تشکیل تعاونی باغداران گردو و بادام علیآباد شد.
آش “رشته سماق” علیآباد؛ مصلح گردو
هاجر حیدری یکی از زنان روستای علیآباد است که از سال گذشته در غرفه آشهای سنتی علیآباد، با آش “رشته سماق” میزبان میهمانان جشنواره و اهالی باصفای علیآباد است.
بوی پیاز داغ و نعنا داغی که روی کاسههای آش هاجر خانم نقش بسته بود، سبب توقف هر میهمان و گردشگری در کنار غرفه آشهای سنتی میشد.
حیدری روش پخت این آش خوشمزه را توضیح داد: برای پخت آش “رشته سماق” لوبیای سفید، نخود و چغندر نگینی خرد شده را با هم میپزیم سپس برگه زردآلو، آلوچه و پیاز داغ را به مواد در حال پخت این آش اضافه کرده و در انتها رشته را اضافه میکنیم.
وی ادامه داد: چند دقیقه که به پخت غذا باقی مانده باشد، باید سماق را اضافه کنیم؛ برای اینکار سماق را در ظرفی جدا ریخته و با آب سرد شستشو میدهیم که سیاهی و گردوغبار آن گرفته شود سپس آب جوش به آن اضافه میکنیم و پس از حدود ۱۰ دقیقه که طعم سماق وارد آب شد، آب آن را به آش اضافه میکنیم.
حیدری با بیان اینکه آش را با پیاز داغ، گردو، پسته و یا بادام تزئین کرده و سرو میکنیم، افزود: این آش محلی است و مختص روستای علیآباد دمق است.
به گفته وی، آش “رشته سماق” در فصل پاییز پخته میشود چرا که مصلح گردو بوده و گرمی آن را میگیرد.
حیدری افزود: روزی حکیمی از منطقهای عبور میکرد، دید گردوی زیادی در آنجا وجود دارد و گفت درد زیادی در اینجاست و بعد از گشتی در آن منطقه به درختان سماق برخورد کرد که با خود گفت اگر دردی وجود دارد بیشک درمانی نیز هست و این سماق مصلح گردو است.
این بانوی علیآبادی خاطرنشان کرد: این آش چربیسوز بوده و برای بیماریهای گوارشی و ریوی مفید است همچنین ضدسرفه بوده و مصلح گردو است.
وی آش دوغ، ترخینه، چغندر دوغ، کاچی و… را نیز از دیگر آشهای محلی این روستا برشمرد.
انتهای پیام