اجتماعی

«چقدر کم رویی»؛ برچسب‌هایی که تا بزرگسالی در ذهن نوجوان باقی می‌مانند!

یک روانشناس با تاکید بر اینکه نباید به نوجوان برچسب منفی زد، توضیح داد: گاهی والدین و یا اعضای خانواده خواسته و ناخواسته به هنگام صحبت با نوجوان از عبارتی نظیر «برو بابا تو که همیشه خجالتی هستی»، «تو که همیشه اینطوری رفتار می‌کنی»، «تو که کلا کم رو هستی» و… استفاده می‌کنند و این در حالی است که امکان دارد این برچسب‌های منفی تا آخر عمر بر روی فرزند باقی بماند.

گوهر یسنا انزانی در گفت‌وگو با مجله خبری آبادی 118، با اشاره به آثار مخرب برچسب زدن به نوجوانان، اظهار کرد: والدین باید به جای بیان عباراتی نظیر اینکه «برو بابا تو که همیشه خجالتی هستی»، «تو که همیشه اینطوری رفتار می‌کنی»، «تو که کلا کم رو هستی» و… احساسات نوجوان را درک کنند و بدانند که مثلا احساس کم رویی و یا خجالتی بودن مربوط به بحبوحه دوران نوجوانی و تا حدی طبیعی است.

به زعم وی، والدین باید اعتماد به نفس نوجوان را با تاکید بر ویژگی‌های مثبت او افزایش دهند و به نوجوان کمک کنند تا بر روی توانمندی‌های خود کار کند، نه اینکه با بیان کاستی‌ها اعتماد به نفس نوجوان را تخریب کنند.

این روانشناس با اشاره به اینکه بعضا نوجوانان به علت درگیری با مساله هویت‌یابی در این دوران دوست دارند اغلب اوقات را به تنهایی سپری کنند و این باعث می‌شود والدین به اشتباه تصور کنند فرزند آنها بیش از حد کم رو یا خجالتی است، توضیح داد: والدین باید به نوجوان اجازه دهند تا درباره احساسات خود درباره حضور در جمع‌ها و در بین اقوام اعم از خاله، دایی، عمو و عمه و… صحبت کند. از سوی دیگر ذکر این نکته نیز مهم است که والدین باید کمتر نوجوان را در جمع‌هایی قرار دهند که تمایلی به حضور در آنها ندارد چراکه اصرار برای این کار ممکن است منجر به آسیب به نوجوان شود.

انزانی نوجوانی را محدوده سنی سختی دانست که نا آگاهی والدین نسبت به این دوره می‌تواند آسیب زیادی را به نوجوان بزند و با تاکید بر اهمیت فضای امن درون منزل برای نوجوان، خاطر نشان کرد: نوجوانان در این دوره نیازمند داشتن یک فضای امن درون خانه هستند. برای ایجاد این فضای امن درون خانه نیز نیاز به عشق ورزیدن والدین به یکدیگر و به نوجوان داریم تا نوجوان هویت درست خود را پیدا کند. گاهی علت مسائلی نظیر کم رو بودن یا خجالتی بودن نوجوان به هویت یابی باز می‌گردد.

به گفته وی کشف استعدادهای نوجوان و قرار دادن او در مسیر درست نیز می‌تواند به هویت یابی درست نوجوان کمک کند.

گوش ندهیم که به نوجوان پاسخ دهیم؛ گوش دهیم تا نوجوان و احساسات او را درک کنیم

این روانشناس در بخش دیگر سخنان خود با تاکید بر اینکه والدین باید خودشان از نوجوان بخواهند تا درباره احساس خود با پدر و مادر صحبت کند، خطاب به  والدین تاکید کرد: ما باید شنونده فعال باشیم. گوش ندهیم که به نوجوان پاسخ دهیم بلکه گوش دهیم تا نوجوان و احساسات او را درک کنیم. باید با نوجوان همدلی کرد نه اینکه او را بازخواست کرد.

انزانی در پایان سخنان خود خطاب به والدین توصیه کرد: والدین باید از به کار بردن عباراتی نظیر اینکه «چرا این کار را کردی؟»، «چرا اینطوری رفتار می‌کنی؟» و… پرهیز کنند و از بازخواست، تنبیه و یا برچسب زدن به نوجوان بپرهیزند. والدین آگاهی که خود مهارت‌های زندگی اعم از کنترل خشم، مدیریت استرس، حل مساله و کنترل ترس را بلدند، بهتر می‌توانند با نوجوان ارتباط بگیرند.

انتهای پیام

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آماده برای کشف ی سفر مجازی … ورزش با ساعت هوشمند عکاسی با طعم هدفون های 2023