یک نفر از هر ۱۰ ایرانی، بیش از ۶۰ سال سن دارد/وقوع ۲۵۰ هزار سقط جنین در سال

مجله خبری آبادی 118/مرکزی دبیر کارگروه تخصصی ستاد ملی جمعیت با بیان اینکه از هر ۱۰ نفر جمعیت کشور یک نفر بیش از ۶۰ سال سن دارد، گفت: این روند به سرعت در حال تغییر است و در ۲۰ الی ۳۰ سال آینده از هر چهار ایرانی یک نفر بالای ۶۰ ساله خواهد بود.
حسین مروتی، چهارشنبه ۱۹ مهرماه در پنجمین مجمع سلامت شهرستان محلات که با محوریت “جوانی جمعیت، تعالی سلامت، همگام با پزشک خانواده” در سالن کنفرانس مرکز آموزش عالی محلات برگزار شد، اظهار کرد: حرکت جمعیت کشور به سمت سالخوردگی مشکلی است که با آن مواجه هستیم. بر این اساس باید فرزندان بیشتری متولد شوند تا پشتیبان این قشر از جمعیت کشور باشند.
وی با اشاره به وجود جمعیت سالخورده در کشورهایی نظیر ژاپن، افزود: این کشورها با استفاده از جمعیت جوان و انبوه خود به توسعه رسیدند و در اثر برخی عوامل فرهنگی، فرزندآوری در آنها کمتر شد و در واقع، هیچکدام از کشورهای توسعه یافته برنامهای برای کنترل جمعیت نداشتند.
مروتی گفت: برنامه کشورهای توسعهیافته برای کشورهای در حال توسعه این بود که از طریق کنترل جمعیت به توسعه یافتگی دست پیدا کنند در حالی که خود آنها با استفاده از انبوه جمعیت جوانشان به توسعه رسیده بودند. ایران تنها کشور در حال توسعه است که با سالخوردگی جمعیت مواجه شده است.
وی ادامه داد: ما در حالی با سالخوردگی جمعیت مواجه هستیم که از نظر اقتصادی، توان مدیریت مشکلات شدید ناشی از مواجهه با سالخوردگی جمعیت را نداریم. تفاوت دیگر ایران با این کشورها این است که آنها در طول یک مدت زمان طولانی با سالخوردگی مواجه شدند. میزان کاهش نرخ باروری در ایران در مدت دو دهه و در فرانسه ظرف بیش از ۳۰۰ سال رخ داده است.
وی عملکرد شبکههای بهداشت و سلامت در این دو دهه را در ایجاد معضل کاهش نرخ باروری موثر دانست و افزود: این شبکه به دلیل گستردگی، نفوذ در دور افتادهترین نقاط کشور و مقبولیت بین عموم، از طریق ارتباط چهره به چهره با مردم فرهنگهایی را به آنان منتقل کرد که بسیاری از آنها مطلوب بود، اما در بحث جمعیت موفق عمل نکرد.
وی ادامه داد: در دوره ای، بسیاری از خانوادهها تحت تاثیر این فرهنگ های انتقالی، بدون در نظر گرفتن موقعیت اجتماعی یا تمکن مالی، صرفا تمایل به داشتن دو فرزند پیدا کردند که موجب همگرا شدن جمعیت خانوادهها در ایران شد. تغییر این فرهنگ نیز صرفا از طریق شبکه بهداشت و سلامت اتفاق خواهد افتاد.
وی با تاکید بر اینکه مطالعات علمی نشان میدهد که کشور در حوزههای مختلف، ظرفیت افزایش جمعیت را دارد، اظهار کرد: از عواملی که موجب ایجاد سالخوردگی جمعیت میشود، کاهش نرخ باروری در زنان و افزایش امید به زندگی است. سقوط نرخ باروری کشور از حدود ۶ به ۲ باعث میشود که جمعیت ما با شیب تندی به سمت سالخوردگی حرکت کند.
دبیر کارگروه تخصصی ستاد ملی جمعیت گفت: در بحث کنترل جمعیت، قواعدی از قبیل عدم فرزندآوری برای خانمهای زیر ۱۸ سال و بالای ۳۵ سال مطرح شد که در هیچکدام از کتب مطرح پزشکی وجود نداشت. از برخی موارد شبه علمی نیز برای توجیه این نکته استفاده شد و در برخی مقاطع، اقداماتی از قبیل ممانعت از ادامه تحصیل دختران دانشآموز پس از ازدواج، به این مسائل دامن میزد، برخی نیز اقدامات مقابله با بارداری را کمکی در راستای سلامت بانوان میدانستند و بر همین اساس، ۱۳ روش مقابله با بارداری به صورت رایگان در اختیار مردم قرار میگرفت که بسیاری از آنها مضرات فراوانی دارند.
دبیر کارگروه تخصصی ستاد ملی جمعیت اظهار کرد: در قانون حمایت از جوانی جمعیت، ظرفیتهای بسیار خوبی برای مقابله با افرادی که در انجام این قانون کوتاهی میکنند وجود دارد.
وی با اشاره به مشکلات تک فرزندی برای خانوادهها و آینده فرزندان، افزود: این مسئله در آینده صندوقهای بازنشستگی را نیز با مشکل مواجه خواهد کرد. باید به فرزندآوری از دیدگاه یک سرمایهگذاری نگاه کرد. در زمان اجرای سیاستهای کنترل جمعیت بسیاری از آسیبهای این سیاستها از جمله سقط جنین برای مردم بیان نشد.
مروتی گفت: تلفات ناشی از سوانح رانندگی در کشور سالانه حدود ۱۸ هزار نفر است و توان بسیاری برای کاهش این آمار بکار گرفته می شود، در صورتی که بر اساس آمار اعلامی وزارت بهداشت سالانه حدود ۲۵۰ هزار مورد سقط جنین در کشور صورت میگیرد، اما هیچگونه اقدام یا فرهنگ سازی برای مقابله با این اقدام انجام نمیشود.
دبیر کارگروه تخصصی ستاد ملی جمعیت ادامه داد: کشته شدن یک فرد در میدان جنگ، طبیعی و قابل قبول به نظر میرسد اما سقط جنین در شرایطی صورت میگیرد که بطن مادر امنترین نقطه برای کودک به شمار میرود. این فاجعه اخلاقی عادی شده و ابزار آن به راحتی در دسترس قرار دارد در حالی که این اقدام علاوه بر به خطر انداختن سلامت جسمی مادر سلامت روان را نیز به شدت تهدید میکند.
سید حسین حسینی، سرپرست فرمانداری شهرستان محلات نیز در این نشست گفت: سلامت با همکاری تمام دستگاهها اتفاق میافتد. ۷۵ درصد از سهم تامین سلامت بر عهده دستگاههای دولتی و غیردولتی است. اگر بخواهیم به اهداف جامعی در حوزه سلامت دست پیدا کنیم، تمام دستگاهها و تشکلها باید به تکالیف خود عمل کرده و در قبال آنها پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: باید گفتمانسازی با رویکرد سلامت شکل گیرد. باید محور و اهمیت سلامت مشخص شده و ابعاد آن تبیین شود تا بتوان نگرانیها و چالشهای این حوزه را شناسایی کرد و بر اساس بروندادها، نشست های تخصصی شکل گرفته و اولویتها مشخص شود.
وی افزود: وقتی اولویتبندیها مشخص شود، میتوان محور سیاستگذاریها و برنامهریزیها را مشخص کرده و اقدامات فرابخشی را بر این مبنا انجام داد. در حوزه سلامت باید تمام دستگاههای اجرایی و تشکلهای مردم نهاد پای کار بیایند و تکالیفی بر عهده آنها گذاشته شود.
انتهای پیام