اجتماعی

تولید داروهای طولانی اثر برای درمان معتادان/ راه‌اندازی مرکز سلامت و توانمندسازی ویژه دختران در معرض آسیب

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر در نشست کمیته مشترک جمهوری اسلامی ایران و عراق در زمینه مبارزه با مواد مخدر، اقدامات گسترده صورت گرفته را در حوزه پیشگیری از اعتیاد، توانمندسازی و درمان معتادان تشریح کرد.

به گزارش مجله خبری آبادی 118، نخستین نشست کمیته مشترک جمهوری اسلامی ایران و عراق در زمینه مبارزه با مواد مخدر در مجتمع شقایق ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزار شد.

دکتر محمد جمالو؛ معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر در این نشست گفت: استراتژی جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با مواد مخدر و روانگردان‌ها، منطبق با آخرین دستاوردهای بین‌المللی، استراتژی متوازن و یکپارچه بوده و بر چهار بخش اساسی استوار است.

وی از مقابله با ورود موادمخدر به کشور، پیشگیری از اعتیاد با ارتقاء آگاهی‌های عمومی و ایجاد حساسیت اجتماعی، درمان و کاهش آسیب معتادان و در نهایت حمایت‌های اجتماعی، مراقبت‌های پس از درمان و توانمندسازی بهبودیافتگان به عنوان چهار بخش اساسی استراتژی جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با موادمخدر نام برد و افزود: برای هریک از این چهار بخش اساسی در کشور، یک سند ملی به عنوان راهنمای اقدام و تقسیم کار بین دستگاهی تدوین و با امضای رئیس جمهور ابلاغ شده که مبنای کار همه بخش‌های دولتی، غیر دولتی، نظامی و قضائی در جمهوری اسلامی ایران است.

جمالو، اعتیاد را یک آلودگی جسمی، روانی، اجتماعی، پیش‌رونده، عودکننده و مزمن دانست و یادآور شد: رهایی فرد معتاد بسیار سخت و پرهزینه است.

پیشگیری از اعتیاد مهمترین رویکرد جمهوری اسلامی ایران را در امر مبارزه با موادمخدر است

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر ضمن تأکید بر اجرای دقیق و متوازن هر چهار بخش، مهمترین رویکرد جمهوری اسلامی ایران را اجرای سیاست‌های پیشگیری از اعتیاد در محیط‌های چهارگانه (‌خانواده،‌ محیط‌های آموزشی،‌ محیط‌های کاری و محلات) دانست و بیان کرد: در پی این هستیم تا از ورود افراد و اقشار سالم جامعه به چرخه ویرانگر اعتیاد پیشگیری شود.

وی افزود: در این راستا سند جامع پیشگیری به عنوان نقشه راه پیشگیری از اعتیاد در کشور با هدف کاهش نرخ بروز اعتیاد در جمعیت ۱۵ تا ۶۴ ساله با تلاش مستمر اساتید، متخصصان و صاحب‌نظران تدوین و در جلسه ۱۲۴ ستاد مبارزه با مواد مخدر تصویب و با امضا رئیس جمهور ابلاغ شد.

به گفته جمالو، برنامه‌های آگاه‎ساز و هشداردهنده، برنامه‌های آموزشی و تربیتی به منظور توانمندسازی، برنامه‌های جایگزین و در نهایت برنامه‌های مداخله‌گر چهار محور عملیاتی برنامه‌ها در سند مذکور هستند.

تجهیز و راه‌اندازی ۹ هزار و ۷۰۰ خانه ورزش روستایی با هدف گسترش نشاط اجتماعی

وی به اهم اقدامات و دستاوردهای جمهوری اسلامی در سه حوزه پیشگیری از اعتیاد، درمان، کاهش آسیب و حمایت‌های اجتماعی و مراقبت‌های پس از درمان نیز اشاره کرد و گفت: بهره‌گیری از ظرفیت فدراسیون‌های ورزشی نظیر ورزش روستایی، وزنه‌برداری، تیراندازی، کوهنوردی، هنرهای رزمی، شنا، تنیس روی‌میز و… با هدف گسترش رویکرد جایگزین و تشویق مخاطبان به سبک زندگی سالم و انتشار فراگیر پیامهای پیشگیری از اعتیاد، تجهیز و راه‌اندازی ۹ هزار و ۷۰۰ خانه‌ ورزش روستایی و ۲۰۰ خانه تیراندازی در روستاهای محروم کشور طی سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۳ با هدف گسترش ورزش و نشاط اجتماعی و کاهش آسیب اجتماعی اعتیاد در محیط‌های روستایی از جمله این اقدامات در حوزه پیشگیری از اعتیاد است.

اجرای طرح آموزش مهارت‌های مقابله‌ای برای بیش از ۶ میلیون و ۲۴۰ هزار دانش‌آموز

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر، اجرای طرح پیشگیرانه «مدرسه اجتماع‌محور» برای بیش از چهار میلیون نفر از دانش‌آموزان مدارس ابتدایی و دوره‌های اول و دوم متوسطه سراسر کشور و اجرای طرح «آموزش مهارت‌های مقابله‌ای» برای پیشگیری اولیه از سوء مصرف موادمخدر برای بیش از ۶ میلیون و ۲۴۰ هزار نفر از دانش‌آموزان مدارس متوسطه اول دولتی در سراسر کشور را از دیگر اقدامات در این حوزه دانست.

جمالو افزود: آموزش مهارت‌های زندگی، سبک‌های فرزندپروری و پیشگیری از سوءمصرف موادمخدر در محیط خانواده به حدود ۲۵ میلیون نفر از اعضاء خانواده‌ها (سالم و در معرض آسیب)، اجرای طرح «آموزش مهارت‌های مراقبت از خود» ویژه مدارس ابتدایی برای بیش از ۵.۶ میلیون نفر از دانش‌آموزان دوره ابتدایی و اجرای طرح ‌«مدارس عاری از خطر» برای بیش از ۹ میلیون نفر از دانش‌آموزان مدارس متوسطه دوم دولتی با هدف پیشگیری اولیه از اعتیاد و کاهش مخاطرات ناشی از مصرف موادمخدر در محیط‌های آموزشی از دیگر اهم اقدامات صورت گرفته در حوزه پیشگیری از اعتیاد است.

برگزاری کارگاه روش‌های پیشگیری از اعتیاد برای ۵ میلیون دانشجو در خوابگاه‌های دانشجویی

وی تصریح کرد: از دیگر اقدامات در حوزه پیشگیری از اعتیاد می‌توان به اجرای طرح توانمندسازی پیشگیری از اعتیاد برای دانش‌آموزان، والدین و کارکنان دوره اول و دوم متوسطه و برگزاری کارگاه‌های آموزش مهارت‌های زندگی و روش‌های پیشگیری اولیه از اعتیاد، «برای حدود ۵ میلیون نفر از دانشجویان سال اول ورودی و سال‌های دوم و سوم» در خوابگاه‌های دانشجویی دانشگاه‌های دولتی سراسر کشور اشاره کرد.

جمالو بیان کرد: برگزاری مسابقات سراسری ورزشی در خانه‌های ورزش روستایی با هدف تشویق روستاییان به سبک زندگی سالم و استعدادیابی در رشته‌های موردنظر با مشارکت صدها هزار نفر از نوجوانان و جوانان دختر و پسر در سراسر کشور و برگزاری کارگاه‌های آموزشی پیشگیری اولیه از اعتیاد، مهارت‌های زندگی و سبک زندگی سالم با عنوان «طرح ارتقاء سلامت جامعه با مشارکت جوانان داوطلب و جامعه محلی» برای جوانان از دیگر برنامه‌های انجام شده در حوزه پیشگیری از اعتیاد است.

اجرای برنامه‌های آموزشی پیشگیری از اعتیاد برای بیش از ۱۰ میلیون کارمند و کارگر

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر، اجرای برنامه‌های آموزش پیشگیری از اعتیاد ویژه کارکنان دولت و اجرای طرح ملی کاج (کاربست شیوع اعتیاد در جامعه کار و تولید کشور) در محیط‌های صنعتی زیر ۱۰ نفر، ۵۰ تا ۵۰۰ نفر و پوشش پیشگیری از اعتیاد برای بیش از ۱۰ میلیون نفر از کارکنان و کارگران عزیز در محیط‌های کاری (به ویژه در مشاغل سخت و معادن) را از دیگر اقدامات صورت گرفته در این حوزه دانست.

به گفته وی، راه‌اندازی بیش از ۴۵۰ کانون دانشجویی همیار سلامت روان با موضوع پیشگیری از اعتیاد در سطح دانشگاه‌های کشور، گسترش برنامه‌های پیشگیری اولیه از اعتیاد در فضای مجازی، از طریق حمایت، پشتیبانی فنی و ارتقاء کیفی سایت پیشگیری نوین و برگزاری مسابقات مختلف تولید محتوا و اهداء جوایز ویژه، ایجاد امکان مشاوره آنلاین برای ارائه خدمات مشاوره‌ای و ایجاد شبکه اجتماعی با هدف جذب حداکثری مخاطب، تولید اطلاعات و دانش‌افزایی از دیگر اهم اقدامات صورت گرفته در این حوزه است.

پاسخگویی به میلیون‌ها تماس مخاطبان از طریق خط ملی اعتیاد

جمالو گفت: اجرای طرح راهنمایی و مشاوره تلفنی در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد از طریق خط ملی اعتیاد و پاسخ‌دهی به میلیون‌ها تماس مخاطبان با هدف راهنمایی در بستری ایمن و کارآمد و تولید و پخش هزاران برنامه‌های رادیو تلویزیونی اعم از تولیدی و خبری در شبکه‌های مختلف ملی و استانی از طریق رسانه ملی با هدف آگاه‌سازی عمومی، تبلیغات و افزایش دانش تخصصی حوزه مبارزه با موادمخدر از اقدامات انجام شده در امر پیشگیری از اعتیاد است.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر، تدوین و اجرای طرح ملی یاری گران زندگی و اجرای آن در جوامع دانش آموزی، دانشجویی، محیط خانواده و محیط کار، محلات و روستاها و تدوین و اجرای طرح سفیران زندگی با استفاده از چهره‌های شناخته شده در عرصه هنر و ورزش و سایر گروه‌های مرجع را نیز از دیگر اقدامات انجام شده در این رابطه دانست.

برگزاری دوره آموزشی خانواده‌های توانا در هشت استان منتخب کشور

وی افزود: در رابطه با پیشگیری از اعتیاد اقدامات برجسته دیگری همچون استفاده از ظرفیت سازمان‌های غیردولتی و مردم‌نهاد به منظور پیشبرد رویکرد اجتماع‌محور در عرصه کاهش تقاضا و سوء مصرف مواد مخدر و استفاده از ظرفیت سازمان‌های غیردولتی و مردم‌نهاد به منظور پیشبرد رویکرد اجتماع‌محور در عرصه کاهش تقاضا و سوء مصرف مواد مخدر و اجرا و برگزاری دوره آموزشی خانواده‌های توانا (Strong Family) در هشت استان منتخب کشور صورت گرفته است.

پایه‌گذاری تشکل مجمع خیرین یاریگران زندگی

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته در حوزه توانمندسازی، اظهار کرد: یکی از اقدامات بدیع و نوآورانه جمهوری اسلامی ایران، پایه‌گذاری تشکلی با نام مجمع خیرین یاریگران زندگی در سراسر کشور، با هدف استفاده از ظرفیت خیرین در ایجاد اشتغال، حرفه‌آموزی و توانمندسازی بهبودیافتگان و آسیب‌دیدگان از اعتیاد است.

فعالیت بیش از دو هزار و ۷۰۰ سمن در حوزه‌های مختلف پیشگیری از اعتیاد

وی ادامه داد: فعالیت بیش از دو هزار و ۷۰۰ سمن در حوزه‌های مختلف از قبیل پیشگیری، درمان، اشتغال و توانمندسازی معتادان و بهبودیافتگان، اجرای طرح پایدارسازی شغلی با هدف حمایت از اشتغال بهبودیافتگان و آسیب‌دیدگان از اعتیاد از طریق اعطای کمک هزینه بیمه سهم کارفرما و بسترسازی برای ارائه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای رایگان به مددجویان مراکز درمانی و بهبودیافتگان و خانواده‌های آنها از دیگر اقدامات برجسته در حوزه توانمدسازی است.

جمالو درباره اقدامات صورت گرفته در راستای درمان و کاهش آسیب معتادان نیز گفت: افزایش دسترسی معتادان به خدمات درمانی و ایجاد تنوع در سبد درمان اعتیاد ( ارائه شیوه های متعدد درمانی اعم از متادون، بوپرنورفین و تنتور اپیوم در کشور)، که باعث کاهش و تثبیت نرخ شیوع مصرف در کشور شده از جمله این اقدامات بوده است.

افزایش مراکز مجاز درمان و کاهش آسیب معتادان

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر افزود: در راستای درمان و کاهش آسیب معتادان تعداد مراکز مجاز درمان و کاهش آسیب (مراکز درمان وابستگی به مواد افیونی با داروهای آگونیست، مراکز اقامتی میان‌مدت، مراکز اجتماع درمان‌مدار، مراکز کاهش آسیب شامل مرکز گذری، مرکز گذری/ سرپناه شبانه، مرکز سیار ، سرپناه شبانه و کانکس) نیز گسترش یافته است.

به گفته وی، یکی دیگر از اقدامات برجسته در حوزه درمان و کاهش آسیب معتادان، تولید داخلی و استفاده از داروهای نوین، آهسته رهش و طولانی اثر در درمان معتادان مثل نالوکسان آهسته رهش و بوپرنورفین آهسته رهش بوده است.

جمالو خاطرنشان کرد: با همکاری دفتر UNODC، به دلیل موقعیت برتر و تجارب موفق ایران در زمینه درمان معتادان، «مرکز منطقه‌ای پژوهش در درمان اختلالات ناشی از مصرف مواد» در دسامبر ۲۰۱۹ در تهران آغاز به کار کرده است.

راه‌اندازی مرکز سلامت و توانمندسازی ویژه دختران در معرض آسیب

وی یادآور شد: بر اساس برنامه مشترک فیمابین دبیرخانه ستاد و دفتر یونیسف، تعدادی مرکز سلامت و توانمندسازی نوجوانان در معرض آسیب ویژه دختران در کشور راه‌اندازی شده است. هدف از راه‌اندازی این مراکز، توانمندسازی دختران نوجوان آسیب‌پذیر، کاهش عوامل خطر، افزایش مهارت‌های مقابله‌ای، تاب‌آوری در برابر آسیب‌های اجتماعی و مصرف موادمخدر است.

به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر در پایان بر آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران برای انتقال تجارب و دستاوردهای کشورمان در عرصه کاهش ‌تقاضا، درمان، بازتوانی و صیانت از بهبودیافتگان به طرف عراقی اعلام آمادگی کرد.

انتهای پیام

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
آماده برای کشف ی سفر مجازی … ورزش با ساعت هوشمند عکاسی با طعم هدفون های 2023