اجرای طرح «اتاق ایرانی» در همه هتلهای استان با محوریت هنر و صنایع دستی خراسان
مجله خبری آبادی 118/خراسان رضوی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مشهد گفت: در نظر داریم طرح «اتاق ایرانی» را در هتلها اجرایی کنیم تا به این ترتیب در هر هتل و مرکز اقامتی در استان یک اتاق خاص با محوریت معرفی هنر و صنایعدستی خراسان ایجاد شود.
حسین امیرکلالی امروز، ۱۷ خرداد ماه، در نشست خبری برنامههای هفته گرامیداشت صنایع دستی که در هتل فرهنگ و هنر برگزار شد، با تأکید بر ضرورت استمرار مسیر نامگذاری شهرستانهای استان به نام هنرهای تخصصی و صنایع دستی اظهار کرد: در تلاش هستیم تا روستای «آقداش» شهرستان کلات در رشته گلیمبافی، روستای «پشته» شهرستان تایباد و روستای «بزد» شهرستان تربت جام در رشته فرت، روستاهای «لائین» و «زاوین» کلات در رشتههای نواربافی و ابریشمبافی، روستای «بسک» شهرستان تربت حیدریه در رشته ابریشمکشی، شهر ملی «فیروزه» در هنر فیروزهتراشی و شهر جهانی «مشهد» در هنر سنگ هرکاره به ثبت جهانی برسد.
فعالیت کارگاههای مشهدی با محوریت سنگ هرکاره
وی افزود: امروز کارگاههای فعالی در مشهد با محوریت سنگ هرکاره فعالیت دارند که پاسدار این هنر باستانی هستند و شبانهروز برای نمایش جایگاه واقعی مشهد در عرصه صنایع دستی تلاش میکنند. بر همین اساس طبق رایزنیهایی که از قبل انجام شد و بازدیدهای میدانی که از کارگاههای فعال صورت گرفت، تلاش بر این است تا از ردیف بودجههای تکمیلی برای ایجاد حلقه اتصال میان سه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استفاده کنیم تا نفع این برنامه، پیش از همه متوجه حوزه صنایع دستی و همین کارگاههای فعال شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مشهد خاطرنشان کرد: امروزه بیش از ۵۰ درصد ظرفیتهای گردشگری کشور در حوزه مراکز اقامتی متمرکز بر مشهدالرضا(ع) است، بنابراین زیرساختهای اقامتی را میتوان یک فرصت مهم و مؤثر تلقی کرد و با استفاده از این شرایط در هفته آینده یک تور آشناسازی اصحاب رسانه و مدیران هتلهای مشهد برگزار میشود تا ارتباط بیواسطه میان تولیدکنندگان و هنرمندان عرصه صنایعدستی مشهد و مدیران مراکز اقامتی ایجاد شود.
وی اضافه کرد: راهبرد اصلی ما اجرای طرح «اتاق ایرانی» در هتلهاست تا به این ترتیب در هر هتل و مرکز اقامتی در استان یک اتاق خاص با محوریت معرفی هنر و صنایع دستی خراسان ایجاد شود.
سنگتراشی جزو هنرهای بومی خراسان رضوی است
در ادامه مراسم استاد رمضان معمر، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان صنایع دستی سنگی، اظهار کرد: هنر سنگتراشی جزو هنرهای سنتی و بومی است که به ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد بازمیگردد. در روایتی آمده هنگامی که امام رضا(ع) به سناباد وارد شد، به کناره کوهی نزدیک سناباد که از سنگش دیگ و دیگچههای سنگی درست میکنند، رسید. امام به تخته سنگی از کوه تکیه زد و رو به آسمان فرمود «خداوندا مردم را از این کوه سود برسان و غذاهایی را که مردم در دیگها و ظرفهای سنگی این کوه میپزند، برکت عطا فرما».
وی ادامه داد: سپس امام رضا(ع) دستور داد دیگچههایی از همان سنگ برایش بیاورند و فرمود «غذای مرا در هیچ ظرفی نپزید مگر در همین ظرفهای سنگی». از آن پس مردم توجه بیشتری به آن ظرفها کردند و اثر برکت را از دعای امام در آنها دیدند. این کوه اکنون در داخل شهر مشهد قرار دارد و به نام «کوهسنگی» مشهور است.
این هنرمند سنگتراش تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نمایشگاه داخلی و خارجی در حوزههای مختلف صنایع دستی شرکت کردیم که مورد استقبال تمام جهانیان قرار گرفته و به این هنر علاقه نشان دادند و حتی منجر به سفارش محصول هم شد که ارتباطات خوبی در این زمینه صورت گرفت که از عملکرد خود در این زمینه راضی هستیم.
وی بیان کرد: ما از هنر سنگتراشی در سطح زندانها کارآفرینانی را به تربیت کردیم که یک مثلث را تشکیل میدهد؛ ضلع اول کسانی که داخل بندها هستند را اشمل میشود؛ ضلع دوم افرادی که هیچ راهی به بیرون ندارند و آموزشهای آنها توام با تولید است، بوده و ضلع سوم هم کسانی هستند که از زندان خارج میشوند و مستاصل و بیکار در جامعه حضور دارند و هیچ فردی شجاعت همکاری با آنها را ندارد اما ما با آموزش این هنر به آنها کارآفرینی، ایجاد اشتغال و تولید را به وجود میآوریم تا زمانی که از زندان آزاد شدند، بتوانند برای خود شغلی داشته و درآمدی از این جهت کسب کنند.
معمر بیان کرد: در شهر مشهد این آمادگی وجود دارد که رشته سنگتراشی را بیش از گذشته احیا کنیم چرا که تمام ابزار آن در این شهر فراهم است و میتوانیم به صورت ۱۰۰ درصدی از این هنر در زمینه کارآفرینی و اشتغال استفاده کنیم و آن را توسعه دهیم.
انتهای پیام