ژرف؛ زیستگاه مستعد گردشگری

مجله خبری آبادی 118/خراسان رضوی معاون توسعه، مدیریت حقوقی و منابع انسانی محیطزیست خراسان رضوی با اشاره به تاریخچه حفاظت از محیطزیست در شهرستان تربتحیدریه و احداث پاسگاه محیطبانی سریشا در منطقه شکار ممنوع ژرف، افزود: این منطقه یکی از زیستگاههای بسیار مستعد با قابلیتهای حفاظتی و گردشگری است.
داود نورمحمدی ۳۰ اردیبهشت، با حضور در جمع معاونین و دبیران مقطع متوسطه آموزش و پرورش شهرستان تربتحیدریه اظهار کرد: با تلاشهای بیوقفه محیطبانان شهرستان، انواع گونههای حیاتوحش در این منطقه زندگی میکنند که قوچ و میش، پلنگ، روباه و انواع پرندگان شکاری از جمله این گونهها هستند.
وی با اشاره به اینکه این منطقه میزبان گونههای گیاهی مهم و حیاتی هستند که به غنای زیستمحیطی آن میافزایند، گفت: حفاظت منطقه در راستای حفظ و نگهداری از منابع طبیعی و تنوع زیستی منطقه صورت میگیرد و نشاندهنده اهمیت حفاظت از محیطزیست در سطح شهرستان تربتحیدریه است.
معاون توسعه، مدیریت حقوقی و منابع انسانی محیطزیست خراسان رضوی همچنین به نقش حیاتی محیطبانان در این فرآیند اشاره کرد و گفت: محیطبانان با فداکاری و تلاش مستمر خود، به حفظ این اکوسیستمهای ارزشمند کمک میکنند.
نورمحمدی با اشاره به قابلیتهای گردشگری این منطقه خاطرنشان کرد: میتوان با توسعه زیرساختهای گردشگری، از این ظرفیتها بهرهبرداری کرد؛ این امر نه تنها در رونق اقتصادی منطقه تأثیر دارد، بلکه آگاهی جامعه نسبت به اهمیت حفاظت از محیطزیست را نیز افزایش میدهد.
معاون توسعه، مدیریت حقوقی و منابع انسانی به لزوم همکاری نهادها و سازمانهای مختلف در راستای حفاظت از این منابع طبیعی تأکید کرد و افزود: با همافزایی میتوان به اهداف بلندمدت در زمینه حفاظت از محیطزیست دست یافت.
حفاظت از محیطزیست نیازمند همکاری همه جانبه است
محمدمهدی توکلی، رئیس اداره آموزش و مشارکتهای مردمی اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی در ادامه، هدف از برگزاری اردوی علمی-آموزشی را ایجاد فرصت برای حضور مستقیم دبیران و دانشآموزان در مناطق طبیعی و حفاظت شده دانست.
وی بیان کرد: این طرح شامل آموزش مبانی و مفاهیم محیطزیست، اهمیت و نقش حیاتوحش در اکوسیستم، آشنایی با وظایف و چالشهای محیطبانان، اصول طبیعتگردی مسئولانه و بررسی مسائل و چالشهای حفاظت از محیطزیست است.
توکلی تأکید کرد: آموزش مفاهیم بنیادی محیطزیست میتواند با همکاری و همافزایی بین سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت آموزش و پرورش، به عنوان مقدمهای برای آموزشهای علمی در سطوح مختلف تحصیلی عمل کند.
وی برگزاری کارگاهها و برنامههای آموزشی در فضای طبیعی را فرصتی مناسب برای دانشآموزان دانست تا با چالشهای واقعی محیطزیست آشنا شوند و اهمیت حفظ آن را درک کنند؛ همچنین، این برنامهها به دبیران کمک میکند تا روشهای نوین تدریس را در زمینه محیطزیست به کار گیرند و با استفاده از تجربیات عملی، مطالب را به بهترین نحو به دانشآموزان منتقل کنند.
رئیس اداره آموزش و مشارکتهای مردمی اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی ادامه داد: آموزش در زمینه محیطزیست نه تنها به دانشآموزان اطلاعاتی درباره اکوسیستم و حیاتوحش میدهد، بلکه آنها را به عنوان شهروندان مسئول و آگاه تربیت میکند که میتوانند در آینده در حفاظت از محیطزیست کشور نقش مؤثری ایفا کنند. با برگزاری این نوع برنامهها، نسل جوان به آگاهی و شناخت بیشتری از اهمیت حفظ محیطزیست دست خواهد یافت.
توکلی با تأکید بر اینکه حفاظت از محیطزیست نیازمند همکاری همه جانبه است و آموزش و پرورش به عنوان یکی از ارکان اصلی این همکاری میتواند به شکلگیری فرهنگی پایدار در زمینه حفظ منابع طبیعی کمک کند، گفت: امیدواریم با اجرای این طرحها، علاوه بر افزایش آگاهی عمومی، اقدامات مؤثری برای حفاظت از محیطزیست انجام شود و جامعه به سمت توسعهای پایدار و دوستدار محیطزیست حرکت کند.
شرکت کنندگان در دوره در ادامه با طی مسیر داخل منطقه و دوربین کشی، تعدادی گونه قوچ و میش وحشی نیز مشاهده کردند و به صورت ملموس با چالشهای محیطزیستی همچون چرای بیرویه دام و تأثیر آن در تخریب مراتع و ایجاد فرسایش خاک آشنا شدند.
این اردوی علمی _آموزشی در راستای طرح ملی و پیرو تفاهمنامه سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت آموزش و پرورش توسط اداره آموزش و مشارکتهای مردمی اداره کل حفاظت محیطزیست در پاسگاه محیطبانی سریشا شهرستان تربتحیدریه برگزار شد.
این شهرستان دارای ۳۶۷ هزار هکتار وسعت و ۲۵۵ هکتار آن عرصه طبیعی است، از این ۲۲۵ هکتار ۱۷ هزار هکتار آن منطقه شکار ممنوع در سه حوزه زیستگاهی ژرف، بزمای و سیدمرتضی است که زیستگاه حیات وحش از جمله خزندگان، چهارپایان، گوشت خواران، علفخواران و گونههای مختلف پرندگان وحشی است. این منطقه در شمال شرق تربت حیدریه با وسعت ۵۸ هکتار بین شهرستانهای تربت حیدریه، زاوه و فریمان قرار دارد و ۲۲ درصد آن در حوزه این شهرستان تحت حفاظت پاسگاه محیطبانی سریشا در غرب منطقه شکار ممنوع ژرف است.
منطقه شکار ممنوع ژرف یکی از ذخیرهگاههای مهم گونههای شاخصی چون کل، بز، قوچ، میش وحشی، پلنگ، کفتار، گرگ، شغال، روباه، تشی، خرگوش، خارپشت، سنجاب زمینی و خفاش است، همچنین پرندگانی شامل عقاب طلایی، قرقی، سنقر، دلیجه، ترمتای، سارگپه، کرکس، جغد، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره، بلدرچین، قمری، هدهد، کلاغها و گونههایی از گنجشک سانان از قبیل چکاوک کاکلی و معمولی در این منطقه زندگی میکند.
انتهای پیام